IP telefonie

VoIP

VoIP toestellen zijn telefoons die rechtstreeks met het internet worden verbonden. Het werkt in feite niet anders dan de vaste telefoon die we allemaal kennen, alleen wordt met een VoIP toestel een telefoongesprek via het internet gevoerd. Het voordeel van een VoIP toestel is dat een conference call gemakkelijk te maken is met medewerkers op verschillende locaties. En je kunt achterhalen of iemand wel of niet aanwezig is.

Telefoonsysteem

Bij het inrichten van je telefonieomgeving moet je daarom rekening houden met welke omstandigheden je te maken hebt en welk systeem daarbij aansluit. Wanneer je als bedrijf snel en eenvoudig wilt schakelen en bijvoorbeeld je telefoon wilt doorschakelen met specifieke omstandigheden zoals een tijdschema naar een mobiel nummer dan is VoIP zeker aan te raden. Dat zorgt voor een optimale bereikbaarheid, waarbij rekening gehouden wordt met de privacy van je medewerkers. Medewerkers kunnen eventueel makkelijker thuiswerken alsof ze op kantoor zijn.

Maar ook wanneer en onverhoopt geen internetverbinding is, kunnen gesprekken direct worden doorgeschakeld naar mobiele telefoons.

Kostenbesparing

Je kunt zeker besparingen realiseren. Vooral de functionaliteit heeft zijn voordelen.

De kosten van VoIP worden bepaald door de infrastructuur die je gebruikt en het aantal telefoons of medewerkers dat het gebruikt. Maar ook de gesprekken zelf zijn vaak goedkoper en onderling bellen is meestal gratis. En denk ook aan de administratiekosten en de afhandeling van telefoondeclaraties van medewerkers, dergelijke kosten komen niet meer voor bij het gebruik van VoIP.

Bovendien kun je rapportages uit de IP centrales halen die meer inzicht geven in de kostenstructuur en het belgedrag. Medewerkers worden zich dan ook bewust hoe ze ermee omgaan. De kosten gaan per werkplek of in het geval van een dienstafname, per gebruiker.

Lage kosten internetbellen

Wat kost een overstap naar IP telefonie? Bijkomende kosten zijn bijvoorbeeld de IP toestellen. Wij maken een inventarisatie  en doen je een voorstel waarbij we rekening houden met de bedrijfsstructuur en wensen zodat we de beste oplossing aan kunnen bieden. Echter internetbellen is nooit helemaal gratis, omdat er in de regel altijd een server van de telecomprovider tussen zit. Het is wel gratis wanneer twee klanten van dezelfde provider met elkaar bellen. Aan gratis VoIP diensten zitten zakelijke risico’s, zeker wat betreft de kwaliteit en bereikbaarheid. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft strenge eisen opgelegd aan de telecommarkt en daar is een reden voor. Om aan die eisen te voldoen moeten dienstverleners kosten maken en op een of andere manier moet u voor die kosten betalen. Masters in Telecom kan je daar uitgebreid over informeren.

Een voordeel is wel weer dat er minder bekabeling nodig is en de apparatuur en software altijd actueel zijn. De IP techniek geeft daarnaast ook een veel betere kwaliteit. Het aansluiten van je telefoon gaat heel eenvoudig via je computer.

Een telefoonnummer kan aan meer dan een persoon of bedrijf worden gekoppeld, ook als die persoon of het bedrijf verhuist. Daarom is dit een mooie optie voor bedrijven met meerdere vestigingen, waar de medewerkers nog wel eens verplaatst worden. En als laatste, een IP centrale heeft de mogelijkheid om met meerdere IP apparaten te communiceren.

Door verdere samenvoeging van meerdere diensten en functies kun je eenvoudig samenwerken aan documenten gedurende een gesprek of een videoconference voeren. Het CRM systeem kan via de cloud ook gekoppeld worden aan de IP telefooncentrale wat veel voordeel oplevert. Bij een inkomend gesprek kan aan de hand van de koppeling van het nummer aan het CRM systeem alle beschikbare informatie op het beeld worden gepresenteerd die over deze beller bekend is.

Nadelen van VoIP

De voordelen hebben de overhand maar er zijn ook nadelen aan IP bellen. Deze zijn van technische aard en daar helpt en adviseert Masters in Telecom je bij.

  • VoIP is lastig in te stellen;
  • Zonder internet is IP telefonie niet mogelijk;
  • Bij veel drukte op het netwerk worden de prestaties minder. Dat gaat dan ten koste van de kwaliteit. Daar zijn wel weer maatregelen tegen te nemen, maar dat moet je dan wel doen of accepteren dat het ‘af en toe druk is’;
  • Je hebt speciale toestellen nodig. Het kan ook met traditionele toestellen, maar dan zitten er vaak beperkingen aan de functionaliteit. Daardoor profiteer je niet optimaal van deze nieuwe technologie;
  • Bestaande oudere netwerken moeten worden opgewaardeerd om te kunnen aansluiten op de nieuwe technologie. Dat kan kosten met zich meebrengen;
  • IP toestellen hebben een eigen stroomvoorziening nodig.

Advies

Maak vrijblijvend een afspraak